Rel

Es diu a la part de la planta que neix, generalment soterrada i en sentit oposat de la tija; no té ni fulles, òrgans de reproducció i la seva missió és fixar la planta en el substrat, absorbir l´aigua i els principis nutritius per el desenvolupament de la pròpia planta, encara que també pot formar òrgans de reserva.

Segons sigui la seva forma i desenvolupament pot ser :

Axonomorfa.  Quan la rel presenta un eix més o menys vertical i clarament més desenvolupat que els altres laterals.

Fasciculada.  Quan no té un eix clarament principal, si no diversos i semblants, com un fascicle.

El lloc on comença a soterrar-se, desprès de la tija, l´anomenarem coll de l´arrel, seguidament continua la rel principal o atura llur creixement per continuar en altres arrels més primes i que lògicament anomenarem rels secundàries, que ja no creixent tan verticalment, si no en diferents angles; també poden desenvolupar-se altres arrels molt més primes i curtes, terciàries etc, que es diuen radicel·les.

Tant en l´arrel principal com les altres, tenen en la punta una petita i resistent protecció que es diu còfia, en forma de didal, formada per cèl·lules que són destruïdes per l´abrasió amb el substrat i que es regeneren constantment; aquesta petita peça és l´encarregada de penetrar en el substrat.

Segons com siguis les arrels i a on es desenvolupin poden tenir diferents missions :

Tuberosa o rel radicant :   Són rels més gruixudes i carnoses plenes de nutrients. No confondre amb els veritables tubercles, que disposen de gemmes.

Rel napiforme o carnosa :   Són unes rels principals, de forma cònica, gruixudes i encarregades d´emmagatzemar reserves.

Rel adventícia :   Aquestes poden créixer de manera casual, en les tiges reptants, en els nusos dels estolons quan estan en contacte amb el substrat o en els nusos inferiors de certes plantes.

Haustori  :  Són rels xucladores molt especialitzades, per tant de penetrar i absorbir els nutrients de la planta hoste i molt pròpies de les plantes parasites.

Rel caulinar  :   Aquestes es desenvolupen al llarg de la tija, són molt rígides i curtes i no absorbeixen nutrients, si no que tenen la missió d´elevar la planta, arrapant-se en murs, arbres i roques.

Rel aquàtica  : Aquestes rels, clarament són les que es desenvolupen en les plantes que suren en l´aigua.

Altres tipus d´arrels que es desenvolupen en certes plantes tropicals i que no tenim a la nostre terra, serien les rels aèries de certes orquídies epífites que capten els nutrients per sobre de les branques o en l´aire; les rels de suport que creixen en la part inferior de la tija, es desenvolupen fortes i gruixudes per tal de donar suport a l´arbre o les rels  respiratòries que desenvolupant-se en substrats negats i pobres d´oxigen, treuen les ramificacions fora de l´aigua per captar oxigen.

Sense comentaris.

Deixa un comentari